Belgische Boogjacht Federatie wil jagen op everzwijnen

woensdag 11 september 2019 - 08:58
Cynthia Vandeweyer
Foto: vrt nws
Foto: vrt nws
Gisteren werden er in Kiewit verschillende tuinen omgewoeld door everzwijnen. Natuurpunt zegt dat je best een omheining rond je tuin kan zetten, maar volgens de Belgische Boogjacht Federatie kan het ook anders: door middel van boogjacht. "Boogjacht is een heel nuttige aanvulling op de bestaande jachtmethodes", zegt Luc Krols, de voorzitter van de Belgische Boogjacht Federatie.

"Een boog is een prima jachtmiddel om in te zetten in verstedelijkt gebied", zegt Luc Krols, voorzitter van de Belgische Boogjacht Federatie. "In de villawijken in Madrid wordt dat onder meer gedaan. Daar is er een hele sterke everzwijnenplaag. Mensen klagen daar ook van omgewoelde tuinen. Ze hebben daar dan ook beroep gedaan op boogjagers en je merkt dat everzwijnen dan bewust wegblijven van die plekken, omdat ze ook weten dat daar gejaagd wordt. Everzwijnen zijn echt hele slimme dieren", zegt Luc. 

Pijlsnel 

"Een pijl die uit de boog vertrekt, die vertrekt aan 300 kilometer per uur en die gaat los door een everzwijn heen", vertelt Luc. Het dier sterft dan vrijwel onmiddellijk. Wij jagen op hele korte afstanden van 25 meter soms en vanuit een platform in een boom. Dan moeten we ons extra camoufleren, ook onze geur en dan zijn we in staat om het wild van heel dichtbij te benaderen."  

Verbod

In Vlaanderen mag er tot nu toe nog niet met pijl en boog op everzwijnen geschoten worden. Dat heeft onder meer met de camouflage van de boogschieters te maken. "Wij zijn gecamoufleerd als we met pijl en boog schieten en net dat zou mensen in verwarring kunnen brengen, de verwarring dat mensen denken dat we militairen zijn", zegt Luc. "De jachtboog betekent echter volgens ons een meerwaarde voor Vlaanderen, een aanvulling op de bestaande technieken." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!