Berken lijden onder droogte

donderdag 12 juli 2018 - 16:00
foto: Radio 2
De berkenbomen beginnen het moeilijk te krijgen door de droogte. Het heeft al lang niet meer goed geregend en door gebrek aan grondwater gaan de bomen nu al in herfstmodus.

De bladeren van de berken worden bruin en de bomen laten hun zaadjes vallen. Ze zijn verzwakt, volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt. "Ze hebben maar een kwart van het jaar energie kunnen opslaan, van het voorjaar tot nu. De boom zal er niet van sterven, maar zal wel verzwakt de winter ingaan." En als de herfst en de winter dan ook nog eens tegenvallen, dan kunnen er ziektes optreden. Of zelfs sterfte. 

Lijsterbes

Ook de lijsterbes heeft het zwaar. De bessen zijn nu al rijp, en daardoor kunnen trekvogels in problemen komen. Zij eten later op het jaar de bessen op voor ze aan hun trek naar het zuiden beginnen. Het verdroogd gras zorgt trouwens ook voor slechte overlevingskansen voor rupsen, wat dan weer invloed kan hebben op het aantal vlinders volgend jaar. 

Meer regen

De natuur heeft dus meer regen nodig, en niet een klein beetje. "Als het een dag regent, is het bovenste deel van de bodem vochtig, maar dat is niet genoeg", volgens Ramaekers. "Het water komt dan niet aan de wortels. Die zijn al dieper de grond ingegaan, op zoek naar water. Dus het moet al serieus gaan regenen, voor de hele bodem goed vochtig is." 

Maar voorlopig is er nog geen paniek. "Het ene jaar is het te nat, het andere jaar te droog. Sommige soorten lijden, anderen net niet. De natuur is sterk en recupereert snel."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!