Beruchte huisjesmelkers in Leuven zijn aangehouden

maandag 9 december 2019 - 11:56
Kirsten Simons
Een vader en zoon die bekend staan als huisjesmelkers in Leuven, zijn aangehouden. Dat laat het parket van Leuven weten. Regelmatig doken er klachten op over slechte huisvesting van studenten en later van illegalen, in kamers die werden verhuurd door leden van een familie uit Limburg.

Vorige week donderdag kwam de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven tussen in een gerechtelijk onderzoek naar huisjesmelkerij in panden in Leuven. De politie voerde op zeven plaatsen huiszoekingen uit in Hoeselt, Leuven en Brussel. De actie was gericht op het doorzoeken van de privéwoningen en de vennootschapszetels van een familie die verdacht wordt van huisjesmelkerij. De wooninspectie heeft ook de leefomstandigheden in de verhuurde panden in kaart gebracht.

Vader en zoon aangehouden

Tijdens de huiszoekingen in Hoeselt arresteerde de politie een 37-jarige man en zijn 67-jarige vader en 69-jarige moeder. In Leuven pakte de politie een 50-jarige man op. Ze worden verdacht van huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. De vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De 50-jarige man, die als klusjesman wordt beschouwd, werd vrijgelaten onder voorwaarden. De 69-jarige moeder van de familie werd eveneens vrijgelaten onder voorwaarden. De zoon en vader werden door de onderzoeksrechter aangehouden.

Klachten 

Al sinds 2010 komen er geregeld klachten van wanpraktijken in het huurdersmilieu in Leuven, onder andere over slechte huisvesting van studenten en later ook van illegalen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat panden die onbewoonbaar of ongeschikt werden verklaard, toch werden doorverhuurd. In sommige wooneenheden zou geen warm water, verwarming of elektriciteit zijn. Het onderzoek verliep in samenwerking met de Vlaamse Wooninspectie. Verantwoordelijken van de Stad Leuven, OCMW Leuven en de huurdersbond werden als getuigen verhoord en deelden de informatie die zich in hun dossiers bevindt met de onderzoekers.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!