Bijen sterven massaal van de honger door te weinig bloemen

vrijdag 16 augustus 2019 - 08:18
Jasmien Leboy
dode bijen
Foto: Pixabay
De bijen hebben het extreem moeilijk dit jaar. Door de late bloei van de heide was er een periode dat ze weinig bloemen vonden. De bloemen die er wel waren, leden zelf onder de extreme hitte. Daardoor hadden de bijen het moeilijk om voedsel te vinden en zichzelf in leven te houden.

Bovenop de gewone problemen zoals de varroamijt en de virussen kregen de bijen er dit jaar nog een moeilijkheid bij. De extreme hitte zorgde ervoor dat de bloemen het moeilijk hadden en dat had natuurlijk ook gevolgen voor de bijen. "Tot midden juli hebben we een heel goed aanbod van bloemendrachten gehad voor onze bijen", vertelt Raymond Lambie van het Steunpunt Bijenteelt van de Lieteberg in Zutendaal. "Maar dan is dat ineens stilgevallen. Toen is de warmte gekomen en het eerste dat planten dan doen, is geen nectar meer geven. Ze laten hun bloemen vallen en dat is nu net wat de bijen nodig hebben."

Suikerwater

We kunnen bijen helpen door zoveel mogelijk bloemen te planten in onze eigen tuin. Ook nu kan dat nog. De herfstaster bijvoorbeeld is ideaal. Bijen kunnen ook geholpen worden met suikerwater. Als de imkers alert zijn en zien dat er dode bijen in of voor de kast liggen, kunnen ze ingrijpen door suikerwater in de kast te zetten. De bijen hebben ook stuifmeel en nectar nodig, maar met het suikerwater kunnen ze al overleven.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!