Bilzen kiest: Johan Sauwens heeft sleutel nieuw stadsbestuur in handen

zondag 16 juni 2019 - 16:00
Jasmien Leboy
Stembus gemeenteraadsverkiezingen
Foto: Belga
In Bilzen zijn alle stemmen geteld. Johan Sauwens (Trots op Bilzen), Bruno Steegen (Beter Bilzen) en Annick Ponthier (Vlaams Belang) zijn de winnaars van deze verkiezingen. Trots op Bilzen (CD&V) van Johan Sauwens blijft de grootste partij en de huidige coalitie verliest haar meerderheid.

In Bilzen zijn de stemmen van alle bureaus geteld. Uit de officiële uitslagen blijkt dat Trots op Bilzen (CD&V), Beter Bilzen (Open VLD) en Vlaams Belang erop vooruitgaan, terwijl Bilzen Bruist (SP.A) en N-VA zetels moeten inleveren. Groen blijft stabiel, met één zetel.

Sauwens op één

Trots op Bilzen van Johan Sauwens blijft de grootste partij. Ze behoudt haar twaalf zetels. Ook Beter Bilzen en Vlaams Belang hebben het goed gedaan. De partij van burgemeester Bruno Steegen krijgt er drie zetels bij, terwijl het Vlaams Belang verdubbelt naar vier zetels. Bilzen Bruist van Guy Swennen en de N-VA verliezen dan weer zetels. Bilzen Bruist zakt van drie naar één. N-VA haalde vorige keer zes zetels, maar moet er nu met lijsttrekker Wouter Raskin drie inleveren. Groen haalt net zoals bij de vorige verkiezingen één zetel. 

Geen meerderheid voor coalitie

De huidige coalitie is haar meerderheid dus kwijt. De partij van burgemeester Bruno Steegen gaat er wel op vooruit, maar coalitiepartner N-VA verliest zwaar. Ook de andere partner SP.A (Bilzen Bruist) is zetels kwijt. Uitdager Johan Sauwens behoudt zijn twaalf zetels en heeft daarmee de sleutel voor een nieuw bestuur in handen.

Nog eens naar de stembus

De verkiezingen in Bilzen moesten worden overgedaan na een klacht van Johan Sauwens (Trots op Bilzen). Hij stapte naar de Raad van State omdat er onregelmatigheden gebeurd zouden zijn bij het tellen van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. In een aantal stembureaus werden meer of minder stemmen geteld dan het aantal gedrukte stembiljetten. De auditeur gaf Sauwens gelijk en verklaarde de verkiezingen ongeldig. De Bilzenaren mochten dus nog eens naar de stembus.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!