Controledokter gaat na of bijzitter echt ziek is

dinsdag 21 mei 2019 - 06:37
Janna De Clerck
bijzitters aan het werk
foto: vrt.nws
In enkele kantons in Limburg is het moeilijk om voldoende bijzitters te vinden voor de verkiezingen van zondag. In het kanton Hasselt hebben veel mensen een medisch attest binnengebracht, een controledokter gaat nu na of ze wel echt ziek zijn.

In het kanton Hasselt zijn er enkele kiesbureaus die maar moeilijk ingevuld raken. Op dit moment ziet het ernaar uit dat dat in 9 van de 99 bureaus een probleem kan worden.

Er zijn ook heel wat mensen die een medisch attest hebben binnengebracht, maar het is niet altijd duidelijk of zij wel echt ziek zijn. De voorzitter van het hoofdbureau, Kris Gruytens, heeft daarom controledokters ingeschakeld: "Er zullen zeker mensen zijn met een gegronde medische reden, maar er zijn ook enkele attesten binnengebracht waarover we ernstige twijfels hebben. Dus hebben we twee controledokters ingeschakeld. Die hebben de mensen om wie het gaat opgeroepen, maar een aantal van hen is niet komen opdagen, wat toch een bevestiging lijkt te zijn van ons vermoeden."

Vervanger zoeken

In het kanton Beringen pakken ze het anders aan: wie opgeroepen is als bijzitter en geen tijd of zin heeft om te komen, maar geen geldige reden heeft om afwezig te zijn, kan zelf een vervanger zoeken. Vrederechter Chris Huysmans: "Ze kunnen zelf iemand zoeken in hun familie of vriendenkring die hun taak als bijzitter wil overnemen. Het systeem werkt goed", gaat Huysmans verder. "Ik heb het al meegemaakt dat een man liever ging fietsen en zijn echtgenote is dan in zijn plaats gekomen. De persoon die komt vervangen, moet ons dat wel bevestigen. Want anders zou je je buurman bijvoorbeeld kunnen opgeven, zonder dat die dat zelf weet."

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!