De Limburgse Biervrienden houden er na 25 jaar mee op

vrijdag 13 december 2019 - 13:00
Katrien Vaes
Man (rony Langenaeken)  achter toog van de Limburgse biervrienden
radio 2
In de mancave van Rony Langenaeken staan meer dan 6000 bierglazen. Allemaal verschillend. De afgelopen 25 jaar is er in deze kelder dan ook vaak bier geproefd. Ronny is de trekker van de Limburgse Biervrienden. Maar na 25 jaar zet de vereniging definitief de kurk op de fles.

De Limburgse Biervrienden hebben de afgelopen jaren hun best gedaan om bier te promoten als een volwaardige vervanger voor wijn. "Voor elk gerecht bestaat er een bijpassend bier", zegt Rony. "Van aperitief tot digestief. Het is fantastisch om daarnaar te zoeken en ervan te proeven". En proeven is het goede woord, want zelden wordt er iemand dronken. "De glaasjes worden telkens met een bodempje gevuld, net genoeg om de smaak te kunnen opnemen."

Bierglazen

"Eigenlijk zijn de Limburgse Biervrienden ontstaan door de verzameling bierglazen van Rony. "Je moet toch weten wat erin zit", lacht hij. "Meestal vroeg ik op café of ik een glas mocht meenemen, en dat mocht verrassend vaak. Al moet ik toegeven dat er af en toe ook eentje toevallig uit het café ontsnapt is".

Pils

"Veel mensen halen hun neus op voor Heineken of hebben een uitgesproken voorkeur voor Jupiler of Stella. Maar in praktijk is het moeilijk om die verschillende soorten pils uit mekaar te houden. We houden bij de Limburgse Biervrienden soms een blindproeverij en zelfs de meest doorwinterde proevers zitten er toch nog geregeld naast", weet Rony. 

Full time Hobby

Maar na 25 jaar heeft het hele bestuur besloten de vereniging op te doeken. "Ik deed het ontzettend graag", zegt Rony, "maar het was een fulltime bezigheid geworden. De Limburgse Biervrienden houden dan wel op met bestaan, maar de liefde voor het bier blijft", besluit Rony.  

Luister hier naar de reportage

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!