De nieuwe krieken zijn aangekomen
ma 9 jul. - 5:55
De bloei was wat later dit jaar maar de zon en de droogte hebben die achterstand goed gemaakt, zegt brouwmeester Elfried Anckaert.
De krieken zijn door de droogte wat kleiner dan andere jaren, maar zeer zoet, en de smaak is wat telt. Ze moeten bij de pluk zo rijp mogelijk zijn, dan hebben ze meer smaak en sap. Daarom worden ze gewoonlijk later geplukt dan krieken voor de industrie.
"Als we vandaag krieken opsteken, dan komt dat bier dit jaar nog niet op de markt." De krieken worden geleverd per vrachtwagen in kisten waar plastiek in zit. Dat is belangrijk want bij de pluk wordt water in de bakken gedaan zodat de krieken zacht vallen en niet beschadigd geraken.
Pas later in de fles
In de brouwerij worden de krieken dan uitgekieperd in een ketel waar ook bier in stroomt. Dan wordt het mengsel in een rijpingstank gepompt, waar de gisting enkele maanden lang verder gaat. En dan blijft het bier nog liggen om de juiste smaak te krijgen.
Omdat het kriekenbier voor de consument telkens dezelfde smaak moet hebben maakt Liefmans 'blends', mengsels. Want de krieken hebben niet elk jaar dezelfde smaak en bevatten niet elk jaar evenveel suikers. Daarom wordt er altijd bier van drie jaargangen gemengd, verklapt brouwmeester Anckaert.