De politiezone Limburg Regio Hoofdstad betrapt steeds meer jongeren met lachgas

maandag 9 december 2019 - 19:33
Soraya Neuts
Foto: Radio 2
In de politiezone Limburg regio Hoofdstad zijn er dit jaar al 35 groepjes jongeren betrapt die in bezit waren van lachgas, de jongeren kregen allemaal een GAS-boete. De politie meldt dat de drug nog steeds heel populair is in het uitgaans- en studentenleven.

Sinds vijf jaar staan er boetes op het gebruik van oneigenlijk gebruik van lachgas, wanneer je dus betrapt wordt door de politie krijg je een GAS-boete.  In Hasselt en Diepenbeek komt de politiezone Limburg Regio Hoofdstad regelmatig jongeren tegen die grote lachgasflessen bij zich hebben, het gaat vooral om jongeren uit het studenten- en uitgaansleven.  

Een volledig verbod 

Jongeren beseffen vaak niet dat lachgas heel gevaarlijk kan zijn wanneer dit teveel en verkeerd gebruikt wordt. "Lachgasflessen zijn nog steeds vrij te verkrijgen in verschillende winkels, waardoor jongeren amper of geen gevaar zien in het product", zegt politiewoordvoerder Dorien Baens.  De politie wil de jongeren daarom nog meer bewust maken dat het een hele gevaarlijke stof kan zijn. 

Gevaren 

Zo kan een gebruiker van lachgas bevroren longen oplopen. Er kunnen ook blijvende gevolgen zijn, zoals hersenschade. Volgens politiewoordvoerder Dorien Baens gebruiken jongeren het lachgas vaak in combinatie met nog andere drugs of alcohol, wat het allemaal nog gevaarlijker maakt. 

Luister hier naar het interview:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!