Deborah ontfermt zich over verwaarloosde planten in haar plantenasiel

woensdag 12 juni 2019 - 12:30
Fabrizio Simone
Foto: Radio 2
In het plantenasiel in Hasselt kan je terecht met verwaarloosde planten die je zelf niet meer kan redden. Deborah Vanmanshoven helpt ze er met haar groene vingers weer bovenop. Ze is op het idee gekomen tijdens een periode van eenzaamheid. “Ik had iets nodig om voor te zorgen", zegt Deborah.

Een dierenasiel ken je ongetwijfeld al. Maar een plantenasiel, dat is redelijk nieuw. In Hasselt is er zo eentje in De Serre, dat is een plaats waar mensen zich creatief kunnen uitleven. Je kan er ook terecht met een plant die het niet meer zo goed doet of verwaarloosd is. “Ik neem de zorg voor de plant over", zegt Deborah. “Daarna gaat hij naar iemand die hem hier komt kopen.”

Uit eenzaamheid

Bij Deborah is het idee ontstaan uit een gevoel van eenzaamheid. “Ik zocht iets om voor te zorgen", zegt ze. “Daarom ben ik begonnen met thuis planten te verzorgen. Ik merkte dat dat goed ging. Ik sprak de taal van de planten en ik wist wat ze nodig hadden. Zo heeft het concept zich stilaan gevormd.”

Water geven

Planten verzorgen is niet zo makkelijk. “Een veel gemaakte fout is dat mensen te veel water geven," vertelt Deborah. “De wortel gaat dan van binnenuit rotten en de plant zal het niet overleven. Het omgekeerde kan ook, dat mensen te weinig water geven. Dan gaat de plant uitdrogen. Maar dat is voor elke plant anders. Kijk altijd eerst of de aarde nog vochtig is voor je water geeft", besluit Deborah.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!