Degusteer eens een peer!
di 7 aug. - 5:24
De peren zijn rijp, enkele weken vroeger dan normaal. “Fruit moet je plukken wanneer de smaak ideaal is. Dat is nu het geval voor mijn peren,” zegt Karel Vaes, een fruitteler uit Borgloon. De smaak en de rijpheid zijn er, maar het vruchtgewicht valt wat tegen.
Tannine
Karel teelt onder meer de Durondeaupeer, een van de lekkerste Belgische peren. “Deze peer heeft een speciale smaak. Net zoals in goede wijn zit in deze peer heel wat tannine,” zegt hij. Deze bijzondere peren zijn niet alleen zoet en sappig maar ook “ready to eat” zeg maar. “Dit is een speciale peer met een speciale smaak. Dat moet je proeven!,” voegt hij eraan toe.
“Eet fruit in gezelschap”
De fruitteler uit Borgloon heeft nog een gouden tip: fruit moet je eten in gezelschap. “Iemand moet dat schillen voor jou,” zegt hij. De mens is van nature een beetje lui. Maar als iemand je een gezond stukje fruit presenteert, eet je dat met plezier op. “Denk maar terug aan de bomma die voor de tv een stuk fruit schilt en snijdt. Als je daar met een aantal mensen zit, dan heb je heel wat stukjes fruit op,” zegt Karel.