Dierenrechtenorganisaties protesteren in Hasselt tegen everzwijnenjacht

vrijdag 8 november 2019 - 12:55
Jasmien Leboy
Foto: Radio 2
Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en BiteBack voerden vrijdagmorgen actie aan het Vlaams Huis in Hasselt. Op die manier hoopten ze een einde te kunnen maken aan de jacht op everzwijnen. Nog nooit werden zoveel everzwijnen geschoten in Limburg als dit jaar.

Zo'n twintig activisten toonden foto's van everzwijnen en protesteerden zo tegen de drijf- en drukjachten. Die worden wekelijks georganiseerd in Limburg. Het Agentschap Natuur en Bos maakte onlangs bekend dat er nog vijf drukjachten zullen bijkomen en dat vinden de dierenrechtenorganisaties onaanvaardbaar. "Dit zinloos dierenleed moet stoppen", vertelt campagnecoördinator van Animal Rights Rowena Vanroy.

Veel lawaai

Volgens de dierenrechtenorganisaties gaan de drukjachten gepaard met veel lawaai en geweerschoten. "We krijgen vaak telefoon van mensen die verontrust zijn door die geluiden", gaat Vanroy verder. "Als het al zo verontrustend is voor mensen, is het dat zeker ook voor dieren. Ook wolven worden opgeschrikt en komen op straat omdat hun habitat voor hen geen veilig gebied meer is."

Diervriendelijke maatregelen

Animal Rights dient ook een bezwaarschrift in bij minister Zuhal Demir. "We willen dat zij beslist om te stoppen met de jacht op everzwijnen en juist in te zetten op preventieve maatregelen die veel efficiënter kunnen zijn", besluit Vanroy. "Zoals wildcorridors en -roosters die het verkeer kunnen beschermen tegen de everzwijnen en hekken op gevoelige plaatsen, waar anders bijvoorbeeld everzwijnen tuinen kunnen omwoelen."

2.000 geschoten everzwijnen

Tegen eind dit jaar staat de teller in Limburg waarschijnlijk op 2.000 geschoten everzwijnen. Dat is een recordaantal en een stijging met meer dan 1.000 procent in vergelijking met tien jaar geleden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!