Dronebeelden tonen waar maatregelen tegen modderstromen nodig zijn

dinsdag 11 juni 2019 - 15:48
Jasmien Leboy
Modder
Foto: Radio 2
Erosiecoördinator voor Zuid-Limburg, Karel Vandaele, gaat de komende weken aan de slag met de dronebeelden die gisteravond en vanmorgen zijn gemaakt na de hevige regenval en modderstromen. Zo kan Vandaele de locaties bepalen waar nieuwe maatregelen nodig zijn.

"De afgelopen jaren zijn er al heel wat maatregelen genomen om de modderstromen te voorkomen. En we hebben de voorbije week gemerkt dat die goed werken op plaatsen waar we drastisch hebben ingegrepen", vertelt Vandaele. "Op plaatsen met maar één of twee maatregelen, of kleine oplossingen, waren er toch nog problemen. We moeten dus extra maatregelen nemen om die water- en modderstromen op te vangen."

Gedeelde verantwoordelijkheid

Vandaele wil zeker niemand met de vinger wijzen na de modderstromen van gisteren. Volgens hem is het een gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid en de inwoners. Ook die laatsten kunnen hun huis beschermen tegen water en modder. "We kunnen met maatregelen in het veld zorgen dat er minder overlast is, maar de overheid kan natuurlijk niet alles oplossen", zegt Vandaele. "We doen ons uiterste best, maar we vragen de inwoners ook om hun woning zo modder- of waterrobuust mogelijk te maken, zodat het risico op instroom van water of modder in hun woning tot een minimum beperkt wordt."
 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!