Droogte brengt landbouw in de problemen

dinsdag 10 juli 2018 - 13:05
foto : Belga
De aanhoudende droogte en de warmte bezorgen de boeren heel wat kopzorgen. Voor precieze cijfers omtrent de dreigende schade is het nog te vroeg, maar volgens de Boerenbond moet het weer dringend omslaan om ernstige gevolgen te vermijden.

Juni was één van de droogste maanden van de laatste jaren, ook juli was tot nu toe kurkdroog en bovendien heet. "De gewassen hebben daardoor erg afgezien en bij de boeren bestaat grote angst voor het weer van de komendeweken. Het probleem is dat bij de meeste gewassen maar één oogst per jaar mogelijk is, als die mislukt is dat een catastrofe," vertelt Luc Van Oirbeek van de Boerenbond.

Alle gewassen hebben uiteraard water nodig. Granen zoals tarwe lijden onder de droogte, ook maïs en aardappelen. "Maar we zien de gevolgen vooral heel sterk in de weilanden. De grassen zijn uitgedroogd, waardoor de veehouders hun runderen moeten bijvoederen, dat zijn uiteraard extra kosten, net als het beregenen van weiden en akkers. Misschien worden die kosten vergoed, maar voor melkveehouders, zit dat er niet in," legt Luc Van Oirbeek uit.

 

Groenten

 

Ook de teelt van groenten voor de industrie en de versmarkt krijgt klappen. "Het is een strijd met de natuur, die we aangaan, maar lang niet alle boeren kunnen hun akkers beregenen," besluit Luc Van Oirbeek.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!