Eerste schoonheidspecialisten voor kankerpatiënten in Sint-Trudoziekenhuis studeren af

dinsdag 7 januari 2020 - 17:30
Janna De Clerck
foto: Sint-Trudo Ziekenhuis
Dinsdag zijn de eerste schoonheidsspecialisten en kapsters afgestudeerd die in Sint-Truiden een speciale opleiding volgden om kankerpatiënten te verzorgen. Ze hebben bijvoorbeeld geleerd met welke producten ze wel en niet mogen werken. En tegelijk kunnen ze een luisterend oor zijn voor kankerpatiënten.

Het Institute for Professional Care werkte voor de gespecialiseerde opleiding samen met dokters en verpleegkundigen van het Sint Trudoziekenhuis. “Als we voor de spiegel staan en we zien dat ons haar mooi ligt en we er verzorgd uitzien, dan voelen we ons meteen goed en voor kankerpatiënten is dat niet anders, zegt Katleen Vanderbeken van het Institute for Professional Care.  “Maar voor kankerpatiënten is het nu soms moeilijk om tijdens hun behandeling naar een kapper of schoonheidsspecialiste te stappen. Ze moeten dan uitleggen waarom ze bijvoorbeeld veel haar hebben verloren, terwijl er nog volk in het kapsalon zit. Maar ook voor de schoonheidsspecialistes of kapsters was het moeilijk. Ze zijn bang om bijvoorbeeld verkeerde producten te gebruiken en zijn ook bang om iets verkeerd te zeggen. Dus er was echt wel nood aan de opleiding.”

Sociaal engagement

Wesley Meeus is één van de cursisten die haar diploma behaald heeft. “Mijn vader had ook kanker, ik heb van dichtbij meegemaakt wat dat met een mens doet. Na zijn dood heb ik een carrièreswitch gemaakt want ik werkte in de bank- en verzekeringssector. En ik ben dan schoonheidsspecialiste geworden en aansluitend heb ik deze opleiding voor de verzorging van kankerpatiënten gevolgd.”

Het doet goed

Sabrina Hens werd tijdens haar behandeling voor borstkanker in het Trudo-ziekenhuis af en toe in de watten gelegd door de cursisten. “Dat waren momenten waar ik echt naar uit keek. Tijdens zo’n massage kon ik echt eens tot rust komen. Als je zin had, om te babbelen, dan kon dat. En als je daar geen zin in had, dan was het ook goed. Dat heeft me echt deugd gedaan tijdens mijn behandeling.” Danny Van Tiggelen, de directeur patiëntenzorg van het Trudo-ziekenhuis beaamt dat. “Kankerpatiënten maken heel moeilijke dagen, weken en maanden mee, een schoonheidsbehandeling kan hen dan letterlijk doen opfleuren. En dan gaan het niet alleen over de verzorging zelf maar ook het gesprek tijdens zo’n behandeling. De patiënt kan zijn verhaal een keer doen. Want daar is in het ziekenhuis jammer genoeg niet altijd genoeg tijd voor.”

 

 

Luister hier naar de reportage over de gespecialiseerde schoonheidsbehandeling van kankerpatiënten

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!