Energyville op zoek naar veilige oplaadbare batterij

maandag 11 februari 2019 - 12:01
Marc Lens
foto : belga
Het onderzoekscentrum Energyville in Genk is op zoek naar een brandveilige oplaadbare batterij. Dat die nodig is, bewijst de zoveelste oproep van preventiecentrum voor brandwonden Oscare om zeker geen elektrische toestellen 's nachts op te laden.

 Afgelopen weekend brandde in Duffel een appartement uit, een alleenstaande moeder kon niet anders dan uit het raam springen en raakte zwaargewond. Haar twee kinderen konden via de trappenhal ontkomen. Een oververhitte oplader is wellicht de oorzaak van de brand. Voor Oscare was het de aanleiding om nog maar eens te waarschuwen voor het opladen van batterijen, 's nachts zonder toezicht.

Thermostatisch instabiel

"Dat batterijen zo brandbaar zijn is eenvoudig te verklaren", zegt professor An Hardy van de U Hasselt.  "Batterijen zijn thermodynamisch instabiele systemen, ze worden zo gemaakt dat ze spontaan energie kunnen leveren. Er zitten twee componenten in die met elkaar reageren. Keerzijde is dat die reactie soms - zoals bij het opladen - te fel kan zijn. Op dat moment komt er teveel hitte vrij in de batterij. En dat kan voor problemen zorgen in de lithium-ion batterijen die we tegenwoordig gebruiken. Daarin zit namelijk een organische vloeistof die brandbaar is".  

Vaste stof batterij

Er zijn twee manieren om die oververhitting tegen te gaan. Enerzijds wordt er nu al gebruik gemaakt van betere batterijmanagementsystemen. Bij oververhitting van een cel zullen die de stroomtoevoer stopzetten. Anderzijds zijn heel wat batterijfabrikanten en onderzoeksinstellingen  op zoek naar een vaste stof die het vloeibare elektrolyt die de kathode en anode in de batterij verbindt,  zou kunnen vervangen.  " Aan die zoektocht neemt ook Energyville deel, samen met IMEC en de U Hasselt",  zegt professor Hardy. " Het komt er op neer om een vaste stof te vinden die even geleidend is als een vloeistof"

Tegen ten laatste 2025

De onderzoeksresultaten zien er alvast veelbelovend uit. Volgens professor Hardy zal er tussen 2020 en 2025 een oplaadbare batterij op de markt komen die veel brandveiliger is. Intussen kan iedereen best de raad van Oscare opvolgen.  Hou altijd een oogje in het zeil als je een batterij van je smartphone, e-bike of elektrische auto oplaadt, en laadt ze niet onnodig lang op. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!