Europees parlementslid Hilde Vautmans: "Nood aan één groot wolvenplan"

vrijdag 6 december 2019 - 07:50
Janna De Clerck
foto: INBO
Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) pleit voor één groot Europees wolvenplan. Nu hebben de verschillende landen of regio's elk een eigen plan. Maar met een Europees plan kunnen er betere afspraken gemaakt worden. Dat is onder meer belangrijk voor subsidies voor boeren die moeten investeren in betere omheiningen, zegt Vautmans.

Op een hoorzitting in het Europese parlement werden donderdag de nieuwe cijfers over het aantal wolven in Europa besproken. "Er is een nieuwe schatting gemaakt, en daaruit blijkt dat er op het Europese continent 17.000 wolven leven", vertelt Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD). En die wolven kennen geen grenzen. Zo'n dier kan duizenden kilometers reizen op zoek naar een nieuw leefgebied.  

Maatregelen

Vautmans vindt dat er op Europees niveau afspraken gemaakt moeten worden over de wolven. "We moeten de aantallen in de gaten houden en monitoren hoe ze zich voortbewegen binnen Europa." Ook over de preventieve maatregelen die boeren kunnen nemen, wil Vautmans op Europees niveau praten. "De problemen zijn overal hetzelfde. We moeten erover nadenken hoe we de wolven kunnen beschermen. Maar we moeten ook bespreken hoe de boeren hun dieren kunnen beschermen tegen de wolven. Ik denk dat we er binnen Europa ook samen over moeten nadenken wie de omheiningen en de schadevergoedingen moet betalen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!