Everzwijnen woelen tuinen en park in Kiewit om

dinsdag 10 september 2019 - 16:21
Janna De Clerck
foto: vrt.nws
In de Zavelvennestraat in Kiewit hebben everzwijnen de voorbije nachten enkele tuinen omgewoeld. Ook in het park van de kinderboerderij van Kiewit is er schade. Natuurpunt raadt mensen die in de buurt van natuurgebieden wonen aan om hun tuinen goed af te schermen, om schade te voorkomen.

"Je breekt je enkels als je door de tuin loopt", zucht buurtbewoonster Wendy Geraerts. Ze kreeg twee nachten op rij everzwijnen in haar tuin. "Ze komen 's nachts maar je hoort ze niet. Ik weet niet met hoeveel ze komen maar ik denk dat het er veel zijn, als je de schade hier ziet." Ook in het park aan de kinderboerderij in Kiewit is er schade. De hoofdzetel van Natuurpunt ligt daar ook. Jos Ramaekers van Natuurpunt beseft dat er everzwijnen voor overlast zorgen. "We beseffen zeer goed dat de everzwijnen iets anders zijn dan één of andere vogelsoort. We hebben ons dan ook geëngageerd om mee te werken aan een oplossing."

Tijd van het jaar

Everzwijnen eten rond deze tijd van het jaar veel wormen, wortels en eikels. En die zijn nu ook volop in tuinen te vinden, gaat Ramaekers verder. "In de zomer zitten wormen soms tot een meter diep onder de grond en dan kunnen de everzwijnen er niet aan. Maar nu wel."

Omheiningen

"Everzwijnen gaan niet meer weggaan in Limburg", besluit Ramaekers. Hij raadt mensen die in het groen wonen aan om hun tuinen goed af te schermen. "Je kan best een omheining plaatsen die ook goed ingegraven is, zodat de everzwijnen er niet onderdoor kunnen. Je kan ook met stroomdraad werken. En je let er best op dat je 's avonds ook je inrit afsluit, want anders komen de everzwijnen langs daar binnen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!