F-16-piloot van Kleine Brogel bijna verblind door laser

dinsdag 8 oktober 2019 - 10:33
Janna De Clerck
foto: Belga
Een F-16 van Kleine Brogel is maandagavond tijdens een oefenvlucht beschenen met een laser, toen de piloot boven Weert vloog. De politie is op zoek naar getuigen.

Het incident gebeurde rond 22.30 uur maandagavond. Toen de piloot boven Weert vloog, net over de Nederlandse grens werd zijn F-16 beschenen met een laser. De Nederlandse politie is nog op zoek gegaan naar de dader, maar zonder succes.

Gevaarlijk

De piloot kon veilig en wel landen. Maar de politie en het leger tillen zwaar aan de zaak. Want een piloot kan verblind raken door zo'n laser en oogschade oplopen. Volgens basiscommandant Jeroen Poesen van de vliegbasis in Kleine Brogel kunnen de gevolgen vooral 's avonds en 's nacht catastrofaal zijn. " Piloten vliegen dan met nachtkijkers en die kunnen de laserstraal duizenden keer versterken. Wat kan leiden tot blindheid. Als een piloot in dat geval zijn schietstoel moeten verlaten, is het dan ook moeilijker om het vliegtuig weg te sturen van bewoond gebied. 

In juni werd een man uit Eksel nog veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel, omdat hij een piloot verblindde met een laserpen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!