Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

"Geef ze geen brood of spaghetti"

ma 19 nov. - 1:28

In enkele natuurgebieden langs de Maas worden al bijna dertig jaar konikpaarden en gallowayrunderen ingezet om het terrein open te houden. Maar Stichting Limburgs Landschap trekt nu aan de alarmbel. De natuurorganisatie vraagt de bezoekers en de buurtbewoners met aandrang om de dieren niet te voederen.
© foto: Radio 2

"Sommige mensen denken dat die grote grazers kippen zijn", zucht Heleentje De Brauwer van Stichting Limburg Landschap. "Ze geven de konikpaarden en galloways aardappelschillen, brood en zelfs spaghetti. Maar dat is echt niet goed voor de dieren." Zeker nu het kouder wordt, duikt het fenomeen op. "Maar de dieren vinden echt genoeg te eten in de natuur, pas bij extreem weer zoals dagenlange vrieskou of wateroverlast voederen de verzorgers de dieren bij, maar dan met hooi."

Bezorgdheid

Wandelaars en buurtbewoners vinden het erg dat de dieren het hele jaar rond in de open natuur leven. Maar ze kunnen echt wel tegen een stootje, benadrukt ook Frans Verstraeten van Stichting Limburgs Landschap. "Het lijkt soms dat er geen eten is. Maar in de herfst en winter eten ze wat in de zomer is blijven staan. Dus ook ruiger gras en twijgjes. Het is net daarom dat galloway's en konikpaarden worden ingezet. Op die manier hoeven we niet met een bosmaaier aan de slag."

Niet getrimd

"Soms zien de dieren er ook wat verwaarloosd uit", beseft Heleentje De Brauwer. "Ze lopen hier vrij rond. Ze staan in regen en wind en schuren langs bomen en planten. Zo groeit hier bijvoorbeeld de grote klit, en de zaadbollen van die plant blijven dan in hun vacht kleven. Maar je mag die dieren ook niet vergelijken met een getrimd dressuurpaard."

Niet knuffelen aub

De galloway's en konikpaarden zijn stoer maar hebben tegelijk ook een hoge aaibaarheidsfactor. "Toch is het beter om afstand te bewaren", waarschuwt Heleentje De Brauwer. "Het blijven half wilde dieren. Ik zag ooit op eens een foto op Facebook van ouders die hun kinderen op de rug van de dieren hadden gezet. Dat is echt niet verstandig. Want het zijn kuddedieren die elkaar beschermen en dan zou het gevaarlijk kunnen worden." Limburgs Landschap raadt wandelaars ook aan om hun honden aan de leiband te houden.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet