Geen stoelendans in Diepenbeek

donderdag 14 maart 2019 - 12:44
Marc Lens
foto : radio 2
"De coalitie in Diepenbeek kan opnieuw dezelfde personen aanduiden als schepen. De uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen staat dat niet in de weg." Dat zegt professor Johan Ackaert, politicoloog aan de UHasselt.

Gisteren oordeelde de Raad voor Verkiezingsbetwistingen dat er flagrante inbreuken zijn gemaakt bij de voordracht van de kandidaten voor de schepenambten en de ambten van voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale dienst en van voorzitter van de gemeenteraad. Zo waren de voordrachtakten mee ondertekend door mensen die nog niet verkozen waren, dus voor de verkiezingszondag. En op die voordrachtakten werden de namen pas later ingevuld. De Raad besliste daarom om alle aanstellingen te vernietigen zoals oppositiepartijen Puur en Pro 3590 hadden gevraagd.

Geen Raad van State

Burgemeester Rik Kriekels van N-VA liet onmiddellijk weten dat de vier coalitiepartners, N-VA, CD&V, Open VLD en Groen, overeengekomen zijn om opnieuw dezelfde mensen voor te dragen als schepen of voorzitter. En volgens professor Johan Ackaert van de UHasselt kan dat ook. " Het ging in de klacht niet over een dubbele voordracht van kandidaten maar over een voordrachtakte met handtekeningen van mensen die nog niet verkozen waren. Er kan dus gewoon een nieuwe voordrachtakte gemaakt worden, deze keer met handtekeningen van verkozenen". 

De meerderheid in Diepenbeek zou ook naar de Raad van State kunnen stappen om de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen aan te vechten. Maar burgemeester Rik Kriekels is dat niet van plan. Tegen de benoeming van Kriekels als burgemeester loopt intussen trouwens nog een procedure bij de Raad van State maar daarover is er nog geen uitspraak. 

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!