radio2 stelt voor

test je kennis

Genk maakt einde aan opmars van Club Brugge in play-offs

ma 15 apr. - 4:56

Genk heeft Club Brugge afgetroefd in de topper: 3-1. Genk was de betere ploeg, maar de strafschop voor de 2-1 zal wel controverse veroorzaken. Genk heeft nu weer 4 punten voorsprong op achtervolger Club Brugge.
De spelers van Genk steken hun handen in de lucht

Beide coaches behielden het vertrouwen in hun ploeg van vorige speeldag en wilden dominant voetbal brengen. Het was echter vooral een energiek Genk dat daarin slaagde. Club werd in elke uithoek van het terrein opgejaagd en kwam maar niet in zijn normale spel.

Na een klein kwartier werd de indrukwekkende pressing van de thuisploeg beloond. Trossard ging met de bal aan de haal en maakte de eerste goal. Club was aangeslagen, maar kon rekenen op een uitstekende Horvath. De Amerikaanse doelman hield het verschil beperkt met twee knappe reddingen binnen de minuut.

Buitenspel

Uit het niets kregen de bezoekers de kans om gelijk te maken. Vanaken trapte de strafschop binnen. De Limburgse twijfel was een paar minuten lang tastbaar. Genk kreeg nog een tweede klap te verwerken. Een kopbalgoal van Dewaest op slag van rust werd afgekeurd wegens buitenspel. Met de inbreng van Amrabat hoopte Leko voet aan de grond te krijgen op het middenveld, maar het was toch de thuisploeg die de richting van de wedstrijd bleef bepalen en het initiatief nam.

Duwtje in de rug

Tien minuten na de pauze kreeg Genk een duwtje in de rug. De bal vloog tegen de arm van Mechele en Malinovski vierde zijn honderdste match voor Genk met een belangrijk strafschopdoelpunt. Daarna was het vooral knokken en doorbijten. De energie sijpelde zachtjesaan uit de Genkse spieren, maar Club Brugge was op geen enkel moment in staat om doelkansen af te dwingen. Genk mikte op de counter en scoordeSamatta zette zichzelf met de 3-1 alleen aan de leiding in de topschuttersstand en verzekerde Genk voor minstens nog twee speeldagen van de leiding.

Verdiende overwinning

Philippe Clement kon na afloop alleen maar trots zijn. "Dit was een topmatch. Vanaf de eerste seconde zaten mijn spelers erbovenop. Ze hebben het goed ingevuld en ook nog goed gevoetbald. De kloof van vier punten is niet onoverbrugbaar. De play-offs zijn een rollercoaster en het ligt allemaal dicht bij elkaar. Mijn jongens moeten dit nog zes keer brengen, maar we zijn wel de morele winnaar van de speeldag", besloot Clement met de glimlach.

Ivan Leko was grootmoedig in de nederlaag. "We kunnen niks zeggen. Dit was een dik verdiende overwinning van Genk. Ze waren gewoon de betere ploeg in alles: power, duels, flitsen. Wij waren te soft", gaf de coach van Club grif toe.