Gevraagd: gezond fruit en groenten

woensdag 26 september 2018 - 15:33
Dirk Reynders
bioboer Souliman Diraa Genk gemeenteraadsverkiezingen
foto: Radio 2
Meer bomen en gezonde groenten en fruit, zijn ook bekommernissen die vaak terugkomen op Jijkiest.be. Mensen zien graag overal fruitbomen verschijnen en willen ook graag gezonde groenten kopen, liefst rechtstreeks bij een boer in de buurt. Het kwam vanmiddag aan bod in onze pop-up verkiezingsuitzending.

Peter Fiddelaers uit Kinrooi stelde bijvoorbeeld voor om langs landwegen, ruilverkavelingswegen en fietsroutes fruitbomen te planten. Liefst dan nog oude hoogstamrassen om ze te bewaren voor de toekomst en de biodiversiteit te vergroten. Tegelijk zouden bewoners, bedrijven  en verenigingen de kans krijgen om bomen te adopteren. De fruitoogst is voor de gemeenschap als aanvulling bij het dagelijkse voedsel. Burgemeester Brouns (CD&V) vindt het voorstel alvast de moeite om te onderzoeken.

Bioboer in de politiek?

Andere opmerkelijke gast in de middaguitzending was Souliman Diraa uit Genk (foto). Hij is bioboer en voorstander van de korte keten tussen boer en consument, en hij staat op de Genkse lijst van Groen. De voordelen voor een bioboer die zijn producten lokaal kan verkopen zijn groot. Hij krijgt een betere prijs voor zijn groenten. En hij heeft ook rechtstreeks contact met de consument.

"Ondanks dat Genk een industriestad is, blijft er nog een beetje ruimte over voor landbouw en dus hoop ik - voorlopig als enige lokale boer - dat de resterende grond ook kan voorbehouden blijven voor landbouw," aldus bioboer Diraa.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!