Gezocht: grond voor bioboer in As

woensdag 12 juni 2019 - 06:16
Janna De Clerck
foto: Belga
Het gemeentebestuur van As wil een bioboer de kans geven om daar te boeren. Omdat de gemeente zelf geen geschikte gronden heeft, schakelt ze nu De Landgenoten in. Die organisatie koopt landbouwgronden en verhuurt die dan aan bioboeren.

Als bioboer is het echt niet gemakkelijk om geschikte gronden te huren of te kopen, getuigt Souliman Diraa van Het Vrije Veld. Hij verkoopt zijn biogroenten rechtstreeks aan de klanten. "Het is niet omdat er minder boeren zijn dat er minder gronden zijn. Vandaag de dag zijn landbouwbedrijven veel groter dan vroeger, door de schaalvergroting in de klassieke landbouw. En dat is echt een knelpunt." Diraa woont in Genk maar zijn velden liggen in Zutendaal. "Ik heb daar nu een veld van 1 ha maar ik zou graag meer willen bewerken. Dan zou ik bijvoorbeeld ook bessenstruiken en fruitbomen kunnen aanplanten." 

"Grondetafel"

De gemeente As is de eerste gemeente in Limburg die nu samenwerkt met De Landgenoten om een oplossing te vinden. "Een bioboer is een mooi voorbeeld van de korte keten-filosofie die we in As nastreven", aldus burgemeester Tom Seurs. "Maar steeds minder eigenaars willen hun gronden verpachten aan boeren, omdat het meteen over lange periodes gaat en het ook op financieel vlak niet veel opbrengt," legt Annelies Beyens van De Landgenoten uit. Dinsdagavond was er een eerste overleg met een plaatselijke notaris, de kerkfabriekennatuurorganisaties en inwoners van As. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!