Greenpeace heropent na meer dan 30 jaar het station van Gingelom

zondag 14 april 2019 - 19:15
Marc Lens
Greenpeace heropent symbolisch het station van Gingelom
foto : radio 2
De milieuorganisatie Greenpeace voerde vanmorgen in Gingelom actie voor beter en meer openbaar vervoer in Limburg. De gemeente kreeg symbolisch een nieuw station.

Op de voormalige stationssite van Gingelom hing al een week een spandoek met de boodschap dat er een nieuw treinstation zou openen op 15 april. Vanmorgen werd duidelijk dat het om een actie van Greenpeace ging. Er stond plots een grote foto van het treinstation met daarnaast een loket waar de eerste treintickets konden aangeschaft worden. Met de ludieke actie dringt Greenpeace aan op meer investeringen in het openbaar vervoer in Limburg.

Concurrentie van de E40

Gingelom was destijds het allereerste treinstation in Limburg; het opende in 1838 maar in 1984 ging het station dicht. De concurrentie van de vlakbij gelegen E40 die een tien jaar daarvoor was aangelegd, bleek te groot. Maar volgens Wim Stevens van Greenpeace Limburg zijn de tijden veranderd. " Het fileprobleem groeit, er is de problematiek van het fijn stof, er is de klimaatverandering. Een van de oplossingen voor al die uitdagingen is  beter openbaar vervoer maar dat is in Limburg ondermaats uitgebouwd. Als je 's avonds een film wil gaan zien in bijvoorbeeld  Hasselt dan lukt dat niet met het openbaar vervoer. Ook overdag zijn er nauwelijks goede verbindingen tussen kleinere gemeenten en de steden". 

Werk maken van het Spartacusplan

Greenpeace zegt dat het mobiliteitsprobleem in Noord- en Oost-Limburg nog groter is.  De organisatie roept de Vlaamse overheid op om zeker werk te maken van het Spartacusplan om zo de provincie beter te ontsluiten. Ook de heropening van de stations van Kermt en Hoeselt zou een stap in de goede richting zijn. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!