Grenspark Kempen-Broek krijgt geld om natuur en economie te verzoenen

dinsdag 17 september 2019 - 19:07
Christine Peeters
Foto: Lander Loeckx
Het Grenspark Kempen-Broek tussen Maaseik en Weert is samen met zeven andere Europese waardevolle gebieden geselecteerd voor het project Wildlife Economy. De acht gebieden krijgen de komende drie jaar samen bijna 1,3 miljoen euro om na te gaan hoe natuur en economische ontwikkeling kunnen verzoend worden en elkaar kunnen versterken.

Het project Wildlife Economy is gebaseerd op de overtuiging dat natuur een economische waarde heeft en dat ondernemers op het platteland er hun brood mee kunnen verdienen. "We willen ondernemers de kans bieden om hun boterham te verdienen dankzij natuurbeleving", zegt projectleider Erwin Christis. "In Kempen-Broek zouden dat bijvoorbeeld ondernemers zijn die mensen gaan rondleiden in het gebied of ondernemers die fotohutten verhuren, waar fotografen bepaalde diersoorten kunnen vastleggen. Het zijn kleine zaken, maar we willen inspiratie geven aan ondernemers in ons eigen gebied."

Interesse

Er is alvast interesse. "Er zijn al verschillende ondernemers die geïnteresseerd zijn", gaat Christis verder. "Nu moeten we kijken wat haalbaar is en op welke termijn." Het Grenspark Kempen-Broek is 25.000 hectare groot en strekt zich uit over beide Limburgen en Noord-Brabant.  In Belgisch Limburg horen daar Kinrooi, Bree, Maaseik en Bocholt bij.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!