Grote internationale actie tegen maffia, ook in Limburg

woensdag 5 december 2018 - 10:57
Ilse Suffeleers
foto: Belga
Er is een grote internationale actie tegen maffiaorganisatie Ndrangheta gehouden. Politie en gerecht zijn binnengevallen op verschillende plaatsen in Italië, Duitsland, Nederland, en ook Limburg. 90 verdachten werden opgepakt, en er werd 2 miljoen euro, 140 kilogram XTC en 3.000 à 4.000 kilogram cocaïne in beslag genomen.

Onder de naam "Operatie Pollino", zijn speurders en gerecht binnengevallen op verschillende adressen in Italië, Nederland, Duitsland en ook in ons land - in de provincie Limburg. En ook in Suriname waren er acties. De politie had het gemunt op de "Ndrangheta", de machtige maffia-organisatie die uit de Italiaanse regio Calabrië afkomstig is, maar over heel Europa actief is. 

90 verdachten en een aanzienlijke buit in beslag genomen

De actie is het resultaat van een Europees politieonderzoek, dat zijn kiemen kende in een restaurant in Nederland, in 2014. Met succes. Zo'n 90 verdachten, onder wie hooggeplaatste leden van de maffiaorganisatie, konden gearresteerd worden. De speurders konden ook beslag leggen op twee miljoen euro, 140 kilogram XTC en 3.000 à 4.000 kilogram cocaïne.

"De maffiaorganisatie controleert een aanzienlijk deel van de cocaïnehandel in Europa. De organisatie maakt zich systematische schuldig aan omkoping, witwassen en geld. We vermoeden dat Ndrangheta Italiaanse restaurants, hotels en ijssalons in handen heeft. We denken dat de organisatie crimineel geld investeert in die zaken en het zo witwast", klinkt het op de persconferentie in Den Haag.

Via de havens van Rotterdam en Antwerpen, maar ook via Italië werd de cocaïne gesmokkeld. "In elk land dat cocaïne produceert, is deze bende actief."

14 huiszoekingen in België

Ook in Limburg waren er invallen. "We zijn er ons al jaren van bewust dat er groeperingen of personen in Limburg aanwezig zijn die banden hebben met Italiaanse maffiagroeperingen", vertelt Pieter Strauven van het Limburgse parket. "Limburg is om verschillende redenen interessant. Ten eerste had men tot enkele decennia geleden een grote mijnstreek en een grote Italiaanse gemeenschap. Ten tweede ligt Limburg aan het drielandenpunt, waardoor cross borderactiviteiten gemakkelijk zijn. Ten derde ligt een groot havengebied (Antwerpen) vlakbij."

Vanochtend werden er een veertiental huiszoekingen uitgevoerd, in Maasmechelen, Genk, Lanaken maar ook in Wommelgem. Er konden ook veertien verdachten opgepakt worden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!