Hasseltse secundaire scholen willen kosten drukken

dinsdag 3 december 2019 - 12:42
Ilse Suffeleers
foto: radio 2
Schoolboeken of schoolmateriaal, een theatervoorstelling, een uitstap: de kosten in het secundair onderwijs kunnen behoorlijk oplopen. De Hasseltse scholen willen daar wat aan doen. Ze engageren zich om de schoolkosten tot een minimum te beperken.

De Hasseltse secundaire scholen hebben een charter ondertekend, daarin staan een aantal richtlijnen waar de scholen zich aan willen houden. Die hebben allemaal te maken met het beheersbaar houden van de schoolkosten, want een maximumfactuur bestaat niet voor het secundair onderwijs. "10 procent van de kinderen doen niet mee aan schoolse activiteiten, vanwege de kostprijs", zegt schepen van onderwijs Habib El Ouakili.

Geen incassobureau inschakelen

"We willen vermijden dat een leerling sociaal gestigmatiseerd wordt, omdat ouders rekeningen moeilijk kunnen betalen",  zegt Paul Jansen van het overlegplatform van de scholen. "Een mogelijke oplossing is dan een gespreide betaling." Het is de bedoeling om zeker geen incassobureaus te moeten inschakelen. 

Verschillen per studierichting

Een schoolrekening kan ook enorm verschillen per studierichting, en dat mag een studiekeuze niet beïnvloeden, vinden de stad en de scholen. Paul Jansen: "Als je kijkt naar technische opleidingen en beroepsopleidingen zijn er bepaalde opleidingen die qua materiaal een bepaalde kostprijs hebben, en het is vooral in die scholen dat er problemen zijn." Het gaat dan toch over enkele honderden leerlingen.

De scholen hebben over deze schoolkosten overlegd de afgelopen maanden, en ze hebben ook van elkaar geleerd hoe ze die problemen kunnen aanpakken. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!