Het Vinne in Zoutleeuw wordt leeggepompt

vrijdag 9 augustus 2019 - 07:45
Lennart Segers
Foto: Radio 2
In Zoutleeuw, vlakbij Sint-Truiden, is de provincie Vlaams Brabant volop bezig om het meer van het Vinne droog te leggen. De bodem van het grootste binnenmeer van Vlaanderen wordt opgeruimd omdat de kwaliteit van het water slecht is voor de planten en dieren. Binnenkort wordt het meer weer gevuld en tegen de lente moet alles klaar zijn.

Het heeft even geduurd, normaal moesten de de werken al na het broedseizoen zijn begonnen. Maar de omstandigheden zaten toen tegen. Toch zijn de werken nu volop aan de gang. De provincie Vlaams-Brabant laat het Vinnemeer leegpompen en schoonmaken. 

Opvang voor vissen

"Er is zelfs opvang voor de vissen", zegt gedeputeerde An Schevenels:  "Als het water laag genoeg staat worden alle algen, planten en ander organisch materiaal er uitgehaald, daarna wordt het meer op natuurlijke wijze weer gevuld. We hebben afspraken met verschillende visverenigingen om de vele vissen tijdelijk onderdak te geven."  

Wandelen op water

Het Vinnemeer is zo'n 100 hectare groot, het hele natuurdomein is 130 hectare groot en zit vol broed- en trekvogels. Het domein is sinds 1974 eigendom van de provincie. Sinds 2005 is het meer weer helemaal gevuld en kan je er wandelen over paadjes over en langs het water. Tegen de lente van 2020 moeten alle werken klaar zijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!