Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Hoe herken je een beroerte?

wo 13 mrt. - 1:40

Vandaag slaan de studenten verpleegkunde van de drie Limburgse verpleegopleidingen de handen in mekaar om mensen te leren een beroerte te herkennen. Deze voormiddag bezochten ze een aantal secundaire scholen, deze namiddag staan ze op openbare plaatsen in Hasselt en Genk.
© Foto: Radio 2

In het kader van de Week van de Zorg gingen studenten van de UCLL Campus in Genk, van HBO Verpleegkunde Genk en van Hast HBO5 Verpleegkunde bij verschillende Limburgse secundaire scholen op bezoek. In totaal waren 30 studenten op pad om jongeren van het vijfde en zesde middelbaar ervan bewust te maken dat snel ingrijpen bij een beroerte van levensbelang is. Katherine Nelissen, opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde aan de UCLL: “Met deze actie bereikten we ongeveer 2.400 scholieren. We wilden ervoor zorgen dat de jongeren een beroerte herkennen en ook snel kunnen ingrijpen." 

Fast-test en de app 112

Er zijn een aantal symptomen waardoor je snel kan zien of iemand een beroerte heeft: zo moet je testen of hij of zij nog kan kan glimlachen, zijn armen vooruit kan steken en zijn naam kan zeggen. Die test is de zogenaamde FAST-test. FAST staat voor Face, Arm, Speech en Time. Want bij een beroerte is het belangrijk zo snel mogelijk te reageren en de hulpdiensten te verwittigen. De app 112 maakt het mogelijk om de noodcentrale makkelijk en snel te bereiken. “Het is de bedoeling dat mensen zich op voorhand registreren zodat de app over al je informatie beschikt", zegt Katherine. "Als er dan een noodgeval is, moet je maar op één van de drie knoppen drukken: die van de politie, die van de brandweer of die van de ambulance”. 

Topdoker Luc Stockx

"In de voormiddag gingen de studenten verpleegkunde dus met hun uitleg naar een aantal secundaire scholen. In de namiddag informeren ze voorbijgangers op openbare plaatsen in Genk en Hasselt", gaat Katherine verder. "En op het Stadsplein in Genk zal ook dokter Luc Stockx, bekend van de reeks Topdokters, komen uitleggen wat je moet doen als iemand in je buurt een beroerte heeft." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet