Iedereen werkt samen aan betere Herk en Mombeek

maandag 30 september 2019 - 15:08
Dirk Reynders
Alken, Mombeek, Herk,
foto: Radio 2
26 partners hebben maandag in Kortessem een ambitieus actieplan ondertekend om samen te werken rond een integraal waterbeleid in het stroomgebied van de Herk en de Mombeek. Het gaat om de 11 gemeentebesturen, natuurverenigingen, grondeigenaars en landbouworganisaties.

De Herk en Mombeek zijn cruciale rivieren voor het ecosysteem van heel Haspengouw. Ze voeden de Demervallei en zijn zelfs cruciaal om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Zo helpt de vallei niet alleen de klimaatschokken zoals droogte en overstromingen op te vangen, maar zorgt ze ook voor de captatie van CO2.

Europese richtlijn

Bovendien heeft Vlaanderen de vallei aangeduid als topprioriteit om de ‘Europese Kaderrichtlijn Water’ te behalen. De waterlopen en hun valleien zouden de meest zuivere en natuurlijke waterlopen van Vlaanderen kunnen worden, maar dan moet iedereen samenwerken.  In het charter dat vandaag ondertekend werd, staan maar liefst 34 grote en kleine actiepunten. Sommige punten zijn ‘quick wins’ die al snel resultaten opleveren, andere zullen pas op termijn merkbaar zijn. Het hele plan wordt de komende 6 jaar uitgewerkt.

Wandelen

Tegelijk maakt An Digneffe van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zich sterk, dat niet alleen het water en de natuur er zullen verbeteren. Heel het gebied zal ook aantrekkelijker worden om te wandelen of op verkenning te gaan. De projecten kunnen voor een deel gefinancierd worden met Vlaamse subsidies, maar ook de partners betalen een deel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!