"In Polen zijn Sinterklaas en de kerstman één persoon."

donderdag 30 november 2017 - 09:15
Melouda Ait Aadi
Nog even en dan klimt Sinterklaas weer op het dak om cadeautjes rond te brengen. Niet alleen bij ons. Ook in andere landen kennen ze hem, al heeft hij soms wel een andere gedaante.

Melouda Ait Aadi is medewerker van de dienst diversiteit en gelijke kansen van de stad Genk. Voor die job komt ze in contact met heel wat verschillende culturen. We hebben haar gevraagd om eens uit te pluizen of de Sint ook bestaat bij de Italianen, de Polen, de Spanjaarden, de Turken en de Marokkanen.

Italië en Spanje

In Italië brengt La Befana de pakjes. La Befana betekent letterlijk oude, lelijke vrouw. Ze draagt een zwarte hoofddoek, vuile kleren en vliegt op een bezem door de schoorsteen. Ze stopt cadeautjes in de sokken die de kinderen aan de schoorsteenmantel hebben gehangen. Wie stout is geweest, vindt tussen het snoepgoed ook hier en daar assen of kolen. La Befana komt op 5 januari. Dat is ook de avond waarop de kinderen in Spanje hun pakjes krijgen. En dat is niet toevallig de avond voor Driekoningen.

Polen

In Polen zijn de Sint en de Kerstman één en dezelfde figuur. Hij lijkt een beetje op de olijke dikkerd uit de reclame van Coca Cola: met een rode mantel en rode kerstmuts op het hoofd. Hij komt een eerste keer op 6 december en een tweede keer op 25 december. 

Marokko en Turkije

In deze landen kennen ze Sinterklaas niet. Maar sommige Marokkaanse en Turkse families in ons land zorgen er toch voor dat hun kinderen ook mee kunnen genieten van dat kinderfeest. En ook bij Melouda, die Marokkaanse roots heeft, kwam vroeger de sint snoep en pakjes brengen. Dankzij de Griekse buurvrouw die die traditie introduceerde bij Melouda's moeder. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!