Iedereen wil groene plekjes en veilige wegen

dinsdag 25 september 2018 - 17:06
Dirk Reynders
Wouter Beke, Patrick Dewael, gemeenteraadsverkiezingen
foto: Radio 2
Elke burger heeft graag een stad of gemeente waar het goed is om te wonen, met veel groen en leuke plekjes. Tegelijk maakt de burger zich zorgen over de verkeersveiligheid. Dat kwam duidelijk naar boven in onze 2e pop-up uitzending in Hasselt. De burgemeesters van Leopoldsburg en Tongeren gingen daar in op bekommernissen van inwoners.

Groene plekjes

Burgemeester Patrick Dewael (Open VLD) kreeg de bekommernis van een luisteraarster voorgelegd die vond dat op veel plaatsen bomen en groen verdwijnen in Tongeren.  Dewael verklaarde dat door de werken die aan de gang zijn. Zo zijn bij het openleggen van de Jeker heel wat bomen verdwenen, maar elke boom wordt volgens hem vervangen. Als oudste stad van het land wil Tongeren ook monumentale oude bomen op welgekozen plaatsen planten. Intussen zijn ook platanen gezet op de Grote Markt.

Wouter Beke kreeg het voorstel om de schoolingang aan de Diestersesteenweg te sluiten en aan de andere kant een veilige ingang te maken. Beke heeft dat ondertussen zelf ook al voorgelegd aan de commissie mobiliteit. Tegelijk heeft het gemeentebestuur alle inwoners opgeroepen om voorstellen in te dienen voor het nieuwe mobiliteitsplan. Wouter Beke en Patrick Dewael zijn het erover eens dat verkeersveiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de verschillende beleidsniveaus, en dat er een korter samenspel zou moeten zijn tussen gemeente en gewest.

 

Nationaal gebakkelei

Beide politici reageerden ook op de nationale en lokale politieke spanningen die de jongste tijd in elkaar overvloeien, zoals bijvoorbeeld tussen CD&V en N-VA. "We hebben 136 burgemeesters en het is nogal logisch dat je als hoge boom veel wind vangt. Maar er zijn ook heel wat plaatsen waar we wel een goeie samenwerking hebben met de N-VA. Alleen moeten de persoonlijke aanvallen stoppen, en 't is zeker niet zo dat we hen er overal zoveel mogelijk willen buiten houden," aldus Wouter Beke.  Van zijn kant zegt Patrick Dewael dat Open VLD een bewuste strategie hanteert om zich niet in het spel tussen zijn beide regeringscoalitiepartners te mengen en dat het de aandacht wil toespitsen op inhoudelijke discussies, in plaats van op persoonlijke aanvallen.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!