Kerk van Termolen in Zonhoven wordt schoolgebouw

dinsdag 22 oktober 2019 - 11:45
Leen Paredis
bron: Google Maps
In Zonhoven krijgen 3 van de 4 kerken een nieuwe bestemming. De kerken van Termolen, de Halveweg en Ter Donk zullen ontwijd worden. De plannen voor de kerk van Termolen zijn het verst gevorderd. Die kerk zal gebruikt worden door de school.

Er zijn 4 parochies in Zonhoven, maar er is nog maar 1 priester. Daarom worden vieringen afwisselend in de kleinere kerken gehouden. Het plan is nu om 3 kerken te ontwijden en een andere functie te geven. De plannen voor de kerken van de Halveweg en Ter Donk zijn nog niet concreet. Maar de visie voor de kerk van Termolen  is wel al duidelijk. "Die kerk wordt ontwijd, en zal dus geen liturgische functie meer hebben", zegt burgemeester Johny De Raeve (Open VLD). Er zullen dus geen eucharistievieringen, begrafenissen of huwelijken meer plaatsvinden. "Het grootste deel van de kerk gaat naar basisschool de Lettermolen, waar ze al een tijdje te weinig plaats hebben." Maar er is meer, zegt de burgemeester: "Er komt ook muziek- en kunstonderwijs, en er wordt kinderopvang georganiseerd."

Geen nevenbestemming

Dat de kerken een nevenbestemming krijgen - dat er naast misvieringen ook nog andere functies zijn voor de kerken -  is geen optie, daar is geen budget voor voorzien. Wat er met de kerken van de Halveweg en Ter Donk gaat gebeuren, zal later in samenspraak met de inwoners beslist worden. 

Hoofdkerk blijft

De hoofdkerk in het dorpscentrum van Zonhoven blijft voor alle duidelijkheid wel haar kerkelijke functie behouden. "Dat mooie, historische gebouw blijft van de christelijke geloofsgemeenschap", zegt burgemeester De Raeve. "De vieringen, begrafenissen en huwelijken kunnen daar nog altijd doorgaan. Het wordt één mooie kerk voor de ganse gemeente dus, waar alle Zonhovenaren naartoe kunnen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!