'Kerstmerwt' in Hasselt: boerenmarkt met producenten uit de buurt

vrijdag 13 december 2019 - 13:33
Mathijs Bijnens
foto Renaat Nijs
Ook tijdens de feestdagen kan je duurzaam en lokaal je inkopen doen. In Hasselt willen ze het je nog wat makkelijker maken met de kerstmerwt. De boerenmarkt vond al eerder plaats in een oude loods aan het station, maar voor de eindejaarsversie wordt het oude gerechtsgebouw op de Havermarkt ingepalmd.

Biologisch en duurzaam, het zijn trendy woorden waar vaak mee wordt geschermd, maar tijdens kerstmerwt ben je 100% zeker dat je ook echt bij lokale boeren en producenten koopt zegt Willem Kissembeek: "Ze staan zelf aan de kraampjes, en kunnen dus ook uitleg geven over hun producten.  Een boer met vlees kan je zelf vertellen welke voeding het dier heeft gekregen en op welke wijze het dier geleefd heeft.  Dat is meteen het grote voordeel als je rechtstreeks bij de boer koopt."

25km

Limburg heeft verrassend veel te bieden. Ook producten die je niet verwacht.  Lokaal nemen ze erg letterlijk bij Merwt. In principe komen alle producenten en boeren uit een straal van 25 kilometer rond Hasselt.  Er zijn standhouders met groenten, vlees, brood, allerlei sappen en dranken maar ook meer exotische producten zoals zalm: "Dan gaat het natuurlijk niet over Limburgse zalm, maar wel zalm die in de Mombeekvallei wordt gerookt met fijn hout, kruiden en jeneverbes.  Je kan echt een feestelijk eindejaarsmenu in elkaar steken met alleen maar Limburgse producten."

Wie honger heeft zal ook aan zijn trekken komen, want op de markt staan ook heel wat  eetkraampjes. En omdat de eindejaarsfeesten in aantocht zijn is er ook aandacht voor lokale geschenken.

Kerstmerwt, zaterdag 14/12 van 10u tot  17u op de Havermarkt in Hasselt.

Luister naar het interview met Willem Kissembeek over Merwt

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!