Kitir: “Het politieke schouwspel moet stoppen”

donderdag 6 december 2018 - 11:02
Fabrizio Simone
Foto: Radio 2
De soap rond het VN-migratiepact blijft voortduren. Als de voltallige Kamer het pact straks ook goedkeurt, kan premier Michel maandag in principe naar de migratietop in Marrakech. “Het is de hoogste tijd dat er meer duidelijkheid komt”, zei kamerlid Meryame Kitir (SP.A) vanochtend in “Start je dag”.

Het ziet er naar uit dat ook in de Kamer de wisselmeerderheid het migratiepact zal steunen. Gisteren keurde de kamercommissie Buitenlandse Zaken het al goed met een wisselmeerderheid. SP.A stemde gisteren ook al voor dat pact. “Wij doen dat vooral om het politieke schouwspel te doen stoppen”, zegt Kitir. “Het pact zorgt ervoor dat de migratiedruk die zal komen op een humane manier aangepakt kan worden. De regering onderhandelt daar al twee jaar over. Ze waren het eens, tot plots de N-VA zegt dat ze niet meer meedoen.”

“Niemand weet nog waar het over gaat”

Volgens Kitir zijn we nu in een patstelling terechtgekomen. “Dat duurt nu al twee weken”, zegt ze. “Waar gaat dit nu eigenlijk over? De partijen aan tafel hebben allemaal hun zegje kunnen doen en verbeteringen mogen toepassen.”

Ze vindt dat de regering bezig moet zijn met de problemen waar mensen echt wakker van liggen. “Er gaan vandaag heel wat mensen naar de voedselbank of krijgen een budgetmeter voor elektriciteit omdat ze hun rekeningen niet meer betaald krijgen."  

“Verantwoordelijkheid ligt bij N-VA”

“De N-VA werkt niet constructief mee naar een oplossing”, zegt Kitir. “De verantwoordelijkheid van deze chaos ligt bij hen. Alle argumenten die de N-VA aanhaalt om het pact niet te willen steunen zijn ondertussen ontkracht door de experten. Beste collega’s van de N-VA, kom met een oplossing.”

De premier zal zich vandaag in de Kamer uitspreken of hij naar Marrakech zal gaan. De N-VA heeft op voorhand gezegd dat als het pact met een wisselmeerderheid wordt goedgekeurd, de partij de regering zal verlaten. Dat is voorlopig nog niet gebeurd. “Hopelijk komt er vandaag meer duidelijkheid”, eindigt het sp.a-kamerlid.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!