Kolenwasserij Beringen op lijst meest bedreigde erfgoedsites

dinsdag 16 januari 2018 - 11:51
De beschermde maar bedreigde kolenwasserij van de steenkoolmijn in Beringen heeft de shortlist gehaald met de meest bedreigde historische gebouwen van Europa. Op de lijst staan 12 erfgoedlocaties.

De Vlaamse vereniging voor industriële archeologie en Monumentenzorg Beringen hebben afgelopen zomer nog het dossier van kolenwasserijen 1 en 3 ingediend. En nu hebben Europese erfgoedexperten de kolenwasserij effectief op de shortlist gezet van meest bedreigd erfgoed in Europa dit jaar. Het gaat dan vooral om kolenwasserij 1, dat is de oudste en de grootste in Beringen. Bovendien is die kolenwasserij beschermd, net zoals de hele mijnsite in Beringen. 

Te duur

Maar volgens de LRM is het te duur om de 4 kolenwasserijen te bewaren. 2 en 4 blijven wel bewaard, 1 en 3 zouden gesloopt worden. Maar met deze plek op de Europese shortlist van meest bedreigd erfgoed wil Monumentenzorg Beringen vooral druk uitoefenen. Stephan Put: "Er zijn geen financiële middelen aan gekoppeld, maar nu krijgen we van over de hele wereld aandacht." Er komen zelfs reacties binnen vanuit Japan. "Er zijn professoren die ons zeggen dat de afbraak echt niet kan."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!