Leerlingen van lagere scholen in Bosland kweken vlinders

dinsdag 21 mei 2019 - 10:52
Janna De Clerck
foto: Radio 2
In Bosland, het grote natuurgebied in Noord-Limburg, willen ze jonge kinderen warm maken voor de natuur. Daarom kregen twaalf scholen vlinderkweekpaketten, met eitjes en rupsen van koolwitjes. In de gemeentelijke basisschool van Eksel zijn de leerlingen van juf Christa laaiend enthousiast.

In de basisschool van Eksel zijn het de leerlingen van het vierde leerjaar die de vlinders kweken in een kleine bak die op de gang staat. "Elke dag kijken we met de hele klas in de kweekbak", vertelt juf Christa: "Er is altijd wel iets te zien en dan bespreken we dat samen". Op een kalender houden de leerlingen bij wanneer er rupsen of vlinders geboren worden en daar is volgens de leerlingen veel geduld voor nodig: "De rupsen vervellen vijf keer en dan krijgen we poppen. Dan worden ze stilaan lichter en lichter en dan zijn het vlinders. Elke dag denken we dat het zover is, maar we moeten echt wel lang wachten."

Niet alleen leuk voor kinderen

"Ik moet toegeven dat ik er zelf versteld van sta hoe mooi de natuur is", verklapt de juf en ze is niet de enige. Ook de leerlingen en meester Kris van het derde leerjaar vertoeven opvallend vaker in de gang. "Het is mooi om te zien, hoe zo'n lelijke rups een mooie vlinder wordt."

Vrijlaten

De leerlingen vinden het zelfs een beetje jammer dat de zomervakantie eraan komt. "Ik zou graag blijven doorgaan met kweken, dan kunnen we zeggen: vroeger waren wij een school, maar nu zijn wij een vlinderfabriek", zegt een leerling. Maar juf Christa wil de vlinders toch graag vrijlaten. "Op een mooie dag gaan we naar buiten en laten we ze vrij. En dan maken we er meteen een groot feest van, met bloemen en koeken. Dan gaan we we allemaal heel gelukkig zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!