'Leg alle daken vol zonnepanelen'

vrijdag 28 september 2018 - 15:58
Dirk Reynders
Joost Venken, gemeenteraadsverkiezingen, groene energied
Nog voor de dreigende stroomschaarste de voorbije dagen in het nieuws kwam, stuurden heel wat Vlamingen op Jijkiest.be voorstellen in om meer groene en duurzame energie te gebruiken. En indien het even kan, in samengebruik. Het kwam ook aan bod in onze pop-up uitzending.

Warmtenet

Dominique Vansimpsen uit Tongeren stelde voor om in zijn stad een warmtenet aan te leggen waarop elke inwoner kan aansluiten. Schepen Joost Venken (Groen) van Hasselt is vooral verbaasd dat er op de hele wereld maar twee landen zijn die afhankelijk zijn van kernenergie: Frankijk en België, allebei Engie-Electrabel-landen.

"Alle andere landen hebben het wel begrepen en zetten in op duurzame energie", zegt Vencken nog. "Het potentieel is dan ook enorm. Als we in België gedurende 1 uur alle zonne-energie zouden kunnen opvangen, dan hebben we genoeg elektriciteit voor een heel jaar. We moeten een omschakeling maken naar lokaal geproduceerde energie. En daar kun je als stadsbestuur op inspelen, door bewoners aan te sporen om hun daken te gebruiken, door zelf te investeren in zonnepanelen en het delen van energie in appartementen te promoten, door inwoners te laten participeren in openbare zonnepanelenparken, ..."

Thuisbatterij

Tom Nijssen uit Kermt is een pionier. Hij was één van de eersten die zonnepanelen legde en heeft een thuisbatterij om de energie overdag te kunnen opslaan. "De zonnepanelen dekken ons volledig verbruik, maar niet op elk moment natuurlijk. Twee jaar geleden hebben we daarom geïnvesteerd in een thuisbatterij, zodat we een voorraad kunnen opslaan. Die hangt tegen de muur, is 10 cm dik, een meter hoog en een halve meter breed, best doenbaar dus. Ik probeer meer en meer mensen te overtuigen, omdat we allemaal onze verantwoordelijkheid kunnen nemen."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!