Levenslang voor Maasmechelse kappersmoord

dinsdag 10 december 2019 - 06:39
Leen Paredis
rechtszaal in Tongeren
foto: Belga
Het assisenproces over de kappersmoord in Maasmechelen is afgelopen. Er zijn twee mannen veroordeeld: de ene krijgt levenslang voor moord, de tweede dader is veroordeeld tot 25 jaar cel voor doodslag. Hun slachtoffer werd zeven jaar geleden met vier kogels doodgeschoten aan de voordeur van zijn huis in Maasmechelen.

Levenslang en 25 jaar cel waren ook de straffen die de openbare aanklager geëist had. Jo Muylle, de advocaat van de familie van het slachtoffer, is tevreden over het vonnis. "De familie heeft lang in spanning geleefd omdat de beklaagden hun betrokkenheid zijn blijven ontkennen tot het laatste moment", zegt Muylle. "Maar het antwoord van de jury is nu wel heel erg duidelijk: de ene wordt veroordeeld voor moord, de andere voor doodslag. Dat geeft de familie voldoening dat ze voor hun daden verantwoordelijk worden gesteld."

Terbeschikking

En de daders worden dus ook nog jaren terbeschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank, omdat ze een blijvend gevaar zijn voor de maatschappij. "Ze hebben op een korte tijd heel wat veroordelingen opgelopen en waren betrokken bij heel wat feiten, vandaar de uitzonderlijke maatregel", aldus Muylle. Wanneer de hoofddader opnieuw op vrije voeten is, blijft hij nog een lange tijd onder toezicht van justitie zodat hij geen nieuwe strafbare feiten kan plegen. "De kleinste inbreuk zal dan leiden tot een nieuwe opsluiting in de gevangenis."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!