Levensverwachting hoger in Lummen: "Geen idee wat het geheim is"

maandag 21 oktober 2019 - 14:22
Mathijs Bijnens
foto radio 2
De gemiddelde levensverwachting in België is gestegen tot 81,5 jaar. Maar onder dat gemiddelde schuilen grote verschillen. Vrouwen, hoger opgeleiden en Vlamingen worden merkbaar ouder. En opvallend, er zijn ook grote verschillen tussen de gemeentes onderling. In Limburg scoort Lummen het best. Wij gingen polsen wat het geheim is van de Lummense bejaarden.

Lummen scoort met een gemiddelde levensverwachting van meer dan 84 jaar beduidend beter dan het gemiddelde van 81,5 jaar. Dat blijkt uit een groot demografisch onderzoek van de VUB en de UCL.  Maar niet iedereen geniet evenveel van de toegenomen levensverwachting.  Vrouwen leven systematisch langer. Geen wonder dus dat onze zoektocht naar het geheim begint bij een aantal vrouwen in een rusthuis in Lummen.

Alles zelf blijven doen

Julia Beckers is 96 en stelt ons meteen teleur: "ik weet echt niet wat het geheim is.  Ik heb een mooie leeftijd, maar ik begrijp zelf ook niet hoe ik zo oud geworden ben." Maar als we aandringen komt het er toch uit. "Ja ik ga natuurlijk wel veel wandelen en fietsen.  Alle dagen doe ik dat, op een home trainer."

Bewegen lijkt één van de beste remedies tegen veroudering zegt ook Mathil Kimpen.  Ze is nog maar 78 maar weet wel al hoe je de veroudering het best aanpakt: "moed hebben, en karakter om door te gaan. Ik vind het altijd spijtig als ik mensen zie die het laten hangen.  Altijd blijven bewegen en zo weinig mogelijk afhankelijk worden.  Want dan kan je zelf niks meer en word je lui. Ik heb een nieuwe heup gekregen, en ben er onmiddellijk ingevlogen."

Fruit en groenten

"Fruit eten we hier alle dagen. En groentjes, ik eet ook veel groentjes!" klinkt het bij Julia.  Maar met het vingertje zwaaien doet Mathil niet. "teveel drinken is niet goed, teveel roken ook niet.  Maar mensen moeten vooral zelf beslissen wat ze met hun leven doen."

Het geheim van ouder worden hebben we dus niet achterhaald. Maar misschien moeten we het gewoon niet te ver gaan zoeken.  "en ge moet ook hard werken, als ge jong zijt." Dat kregen we ook nog te horen. Genoteerd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!