Limburg heeft nu ook een wilde kat

donderdag 16 mei 2019 - 15:09
Marc Lens
fotot : Stichting Limburgs Landschap
Er is een nieuw wild dier opgedoken in de Limburgse natuur. Deze keer gaat het om een wilde kat. Een wildcamera registreerde het dier toevallig in het Stramproyerbroek in Bocholt.

Het is niet de eerste keer dat er beelden van een wilde kat gemaakt worden in de regio. In 2012 was er al eens een waarneming, maar het dier was sindsdien spoorloos.

Hoe ziet de wilde kat eruit?

"De wilde kat gelijkt op een huiskat, maar is er wel duidelijk van te onderscheiden", zegt Frans Verstraeten van de Stichting Limburgs landschap. "Een wilde kat is groter dan de gewone huiskat, ze heeft hogere poten en is ook zwaarder. Ze weegt rond de 7 kilo. De wilde kat heeft ook een heel kenmerkende staart met zwarte strepen. Dit exemplaar werd waargenomen ver van de bewoonde wereld, waar geen huiskatten rondlopen". Verschillende kenners hebben intussen bevestigd dat het dier op de foto wel degelijk een wilde kat is. 

Niet van hier

Een wilde kat komt normaal gezien niet voor in Limburg. Het dier leeft wel in de Ardense bossen. Frans Verstraeten vermoedt dat hun leefgebied stilaan opschuift. Er start trouwens binnenkort een project om na te gaan hoe groot de populatie wilde katten in het natuurgebied precies is.  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!