Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Limburgse boeren zaaien 100 ha in met bloemen

do 11 jul. - 9:50

Boeren hebben dit jaar opvallend veel bloemen gezaaid aan de randen van hun percelen. Het gaat om 96 hectare. Dat is de helft van de totale oppervlakte die in Vlaanderen werd ingezaaid. De landbouwers krijgen daarvoor subsidies van de Vlaams Landmaatschappij.
© foto: Radio 2

"De bloemenstroken zijn niet alleen mooi, ze zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit", legt Leen Van den Bergh van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) uit. "De bloemen trekken vlinders en bijen aan. En daardoor verbetert ook de bestuiving van de gewassen van de landbouwers. En ook de akkervogels kunnen er van profiteren." De insecten zijn ook natuurlijke vijanden van bladluizen.

Populair in Limburg

Vooral Limburgse boeren zien het nut van die bloemenstroken in, gaat Van den Berg voort. "In Limburg zijn er dit jaar zo'n 150 bloemenstroken ingezaaid. En dat is goed voor 96 hectare, en dat is de helft van de totale oppervlakte die in heel Vlaanderen is ingezaaid. En het is ook opvallend dat vooral in de buurt van de Vallei van de Zwarte Beek boeren in het systeem zijn gestapt. Maar daar kennen ze onze werking al langer door enkele andere natuurprojecten." Landbouwers krijgen sinds begin 2019 gemakkelijker subsidies voor de aanleg van de bloemenstroken. "Vroeger moest die bloemenstrook naast een houtkant liggen, die voorwaarde is sinds begin dit jaar geschrapt."

Nog meer bloemen

Ook de Regionale Landschappen in Limburg hebben dit jaar veel meer bloemenzaden verkocht. "Het was al onder vierde groepsaankoop, we hebben in totaal 8.700 kg zaden verdeeld, goed voor 237 hectare aan bloemenvelden", zegt Krista Bovens van Regionaal Landschap Lage Kempen. "We hebben veel zaden aan boeren en gemeentebesturen verkocht, maar ook aan andere organisaties en particulieren. "Dat was goed voor 70 hectare, dankzij Natuurpunt en Stichting Limburgs Landschap, imkers en jagers. De gemeentebesturen van Hamont-Achel en Lanaken hebben zaden herverpakt en verdeeld onder de inwoners."  Zo hebben meer dan 450 gezinnen uit Hamont-Achel en 90 gezinnen uit Lanaken zaadjes gekregen.  

Geen paarse klakrozen

"We zorgen voor verschillende zadenmengels, voor de verschillende streken", legt Bovens uit. "En we kopen ook altijd inlandse zaden, om te voorkomen dat er paarse klaprozen of witte korenbloemen gaan groeien. En we kopen ook altijd onbehandelde zaden, dus zonder een laagje met bestrijdingsmiddelen tegen schimmels en dergelijke. Zo kunnen we voorkomen dat bijen daarmee in contact komen." 

Tips over bloemenzaden kan je vinden op de website Limburg Zaait.
 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet