Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Limburgse onderzoekster zorgt voor doorbraak in longkankerscreening

do 4 apr. - 11:45

Er is mogelijk een doorbraak in de screening van longkanker. De Limburgse onderzoekster Karolien Vanhove heeft een bloedtest ontwikkeld waarmee longkanker al heel vroeg kan opgespoord worden.
dokter, CT-scanner
© foto : AZ Vesalius Tongeren

Aan de hand van een specifieke bloedtest werd vastgesteld dat het bloed van een longkankerpatiënt een andere samenstelling heeft dan het bloed van een patiënt met een goedaardig longletsel. "En dat opent perspectieven voor een meer efficiënte longkankerscreening", zegt longspecialist Karolien Vanhove, die aan het AZ Vesalius in Tongeren verbonden is. 

Veel valse positieve resultaten

Tot nu moesten patIënten eerst een CT-scan ondergaan maar die levert veel valse positieve resultaten op. "Dat is niet alleen slecht voor de gemoedsrust van patiënt", zegt dokter Vanhove, "maar die moeten daarna ook dure en vaak pijnlijke onderzoeken ondergaan om zekerheid te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om een kijkonderzoek van de longen of een punctie door de borstkast van het longweefsel." Een bloedtest zou die bijkomende onderzoeken na een CT-scan kunnen vervangen.

Grootschalige longkankerscreening

Als de bloedtest op punt staat, zou een grootschalige longkankerscreening mogelijk worden, net zoals we nu al een bevolkingsonderzoek rond darmkanker doen. Dokter Vanhove ziet onmiddellijk een aantal mogelijkheden: "We zouden ons kunnen richten op risicogroepen zoals actieve rokers, mensen die minder dan 10 jaar geleden gestopt zijn met roken en de groep tussen 50 en 70 jaar." Maar eerst moet er nog heel wat bijkomend onderzoek gebeuren en daar zijn bijkomende financiële middelen voor nodig. Het onderzoek dat nu loopt, kadert in het Limburg Clinical Research Center (LCRC) van Universiteit Hasselt, Ziekenhuis Oost-Limburg  en Jessa Ziekenhuis en wordt mee gefinancierd door de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM) en de provinciale en Vlaamse Overheid in kader van het SALK . 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet