Limburgse politie leert inbreken om tijd te besparen

vrijdag 10 januari 2020 - 08:38
Fred Breuls
Foto: Radio 2
Het bijzondere bijstandsteam dat actief is in 5 Limburgse politiezones, kreeg een opleiding om te kunnen inbreken in huizen. Door zelf sloten te kunnen openen, kan er veel tijd bespaard worden.

Door zelf deuren te kunnen openen, hoopt de politie tijd te kunnen besparen. Als er eerst een slotenmaker moet worden gevonden, gaat er nodeloos veel tijd verloren. Dorien Baens van de politie Limburg Regio Hoofdstad: “Vroeger moesten wij een slotenmaker laten komen, als we ergens binnengingen op vraag van het parket. Dat was tijdrovend, duur en zelfs gevaarlijk.” Alle leden van het bijzondere bijstandsteam hebben een opleiding gekregen, zodat ze zelf sloten kunnen openen.

Inbeuken

Een slot openen is maar één van de mogelijkheden om een woning binnen te gaan. “In bepaalde gevallen bellen we zelfs aan. Soms moeten we een deur inbeuken. Maar als dat niet hoeft, gaan we dat ook niet doen”, vertelt Dorien Baens. “Wanneer het kan, gaan we liefst zo discreet mogelijk en zonder schade binnen, vandaar deze opleiding.”

Bijzondere bijstandsteam

Het zogenaamde SAU-TIG team is actief in 5 politiezones. Dat team kan dag en nacht worden ingezet bij gevaarlijke situaties zoals invallen, verdachten die zich verstoppen of bij het vervoeren van gevaarlijke gevangenen. In het team zitten 22 inspecteurs van de politiezones Limburg Regio Hoofdstad, Sint-Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom, Heusden-Zolder, Tongeren-Herstappe en het kanton Borgloon.

Nederland

In Nederlands Limburg volgen ze het voorbeeld van het bijzonder bijstandsteam. Daar krijgen politieagenten nu ook een 'slotenmakersopleiding’.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!