Lommel heeft als eerste een "kleine wildernis in de stad"

zondag 1 december 2019 - 17:23
Marc Lens
foto : radio 2
In Lommel is vanmorgen de allereerste "kleine wildernis in de stad" geopend. Het gaat om een stukje pure natuur vlak naast de deur. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kwam het samen met burgemeester Bob Nijs (CD&V) in gebruik nemen.

De kleine wildernis in Lommel ligt aan de achterkant van de WICO-campus en is welgeteld 5000 vierkante meter groot. Medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben het uitgewerkt. De inspiratie vonden ze in het concept van de "Tiny Forest", waarbij kleine stukken braakliggende grond worden omgetoverd tot wilde natuur. Jong en oud zullen er op ontdekking kunnen gaan en bijleren over de natuur. Zo zijn er bijvoorbeeld ook insectenhotels, egelhuisjes, nestkasten en cameravallen aangebracht.

Intussen zijn er plannen voor een tweede kleine wildernis in Lommel. Die zal een plaats krijgen aan het pleintje aan Kleine Hoef en Lismortel en zal ongeveer 2.700 vierkante meter "klein" zijn. 

Oproep aan scholen, gemeentebesturen en bedrijven

Vlaams minister Demir wil in totaal 19 gelijkaardige projecten subsidiëren, verspreid over heel Vlaanderen en heeft daar 1,3 miljoen euro voor uitgetrokken. Ook burgers, scholen, bedrijven kunnen een kleine wildernis aanleggen en daar steun voor krijgen. Voorwaarde is dat de wildernis minstens een tennisveld groot is maar ook niet groter dan 50 are. De voorkeur gaat uit naar projecten vlakbij een school, een zorgcentrum, een jeugdverblijf of een kinderopvang.  Volgens de minister kunnen jongeren, kinderen of zorgbehoevenden zo optimaal genieten van een stukje natuur.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!