Medicinale cannabis legaal? "Wereld van verschil!"

vrijdag 8 februari 2019 - 12:48
Martijn Donné
Foto: Radio 2
De regering gaat binnenkort mogelijk een cannabisbureau oprichten. Dat moet de teelt van medicinale cannabis regelen. Op dit moment zijn medicijnen met cannabis nog illegaal, hoewel ze voor sommigen vaak het laatste redmiddel zijn.

Open VLD, CD&V en MR hebben een wetsvoorstel ingediend zodat de overheid de teelt van medicinale cannabis in eigen handen kan nemen. Dat zou de productie en het gebruik van zulke medicijnen legaliseren. Dat is voor sommige patiënten heel goed nieuws, of althans een stap in de goede richting. Ook voor Geert uit Lanaken. Hij lijdt al jaren aan chronische pijnen die ondraaglijk zijn. "Mijn pancreas en milt zijn weggesneden, wat voor verschrikkelijke pijnscheuten zorgt", zegt Geert. "Het gebeurt dat ik letterlijk in de gordijnen kruip van de pijn. Soms lig ik 2 dagen in bed omdat ik even naar de winkel ben gegaan."

Zware pijnstillers

Voordien moest Geert het doen met pijnmedicatie, maar dat heeft nooit het gewenste effect gehad. "Zware pijnstillers helpen, maar die krijg je bijna nooit voorgeschreven", volgens Geert. De pijn werd hem vorig jaar te veel. "Ik had de papieren al om een euthanasieprocedure op te starten. Eind december wou ik dat afronden, zodat ik na een paar maanden weg zou zijn."

Wereld van verschil

Drie weken geleden hoorde hij voor het eerst van cannabisolie, die ook de jonge Sofie uit Maasmechelen al jaren helpt. Zij heeft een zware vorm van epilepsie. "Ik begon met drie druppeltjes per dag", zegt Geert. "Ik stond er eerst weigerachtig tegenover, maar ben het toch consequent gaan nemen. Drie weken later sta ik bij wijze van spreken te dansen in mijn kamer. Ik heb energie, ik kan opnieuw naar de winkel, ik kan opnieuw wandelen. De werking van die cannabisolie is fantastisch. Een wereld van verschil!"

Geert is dan ook blij dat er eindelijk een wetsvoorstel klaarstaat. "Ik was aangenaam verrast. De regering maakt eindelijk werk van belangrijke zaken. Als dit echt een wet wordt, dan maakt dat een wereld van verschil. Niet enkel voor mij, maar voor zo vele anderen", besluit Geert.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!