Meer Limburgse schuimwijn
do 5 apr. - 5:06
Vorig jaar werd er maar liefst 178.000 liter wijn geproduceerd in Limburg, dat is ruim een vijfde van de totale wijnproductie in België. Dat schuimwijnen het goed doen, komt omdat die oogst hier gemakkelijker is, zegt Karen Smets van het nog vrij jonge wijndomein Sassenbroek in Borgloon. "In ons koude klimaat is mousserende wijn het gemakkelijkst te maken, omdat de druiven niet optimaal rijp moeten zijn als ze geplukt worden, ze moeten zelfs nog voldoende zuren hebben."
Meer Limburgse wijn door klimaatopwarming
Dat er meer wijn gemaakt wordt in Limburg, komt door de klimaatopwarming, zegt wijnbouwer Karel Henckens uit Aldeneik. "50 jaar geleden was het niet mogelijk om druiven op het rijpingsniveau te krijgen zoals dat nu is, dat zorgt ervoor dat wij ons kunnen meten met gerenommeerde wijnen uit het buitenland."
De meeste wijndomeinen in Limburg liggen in Haspengouw en het Maasland.