Middeleeuwse palen, waterput en gracht gevonden in Beringen

maandag 15 april 2019 - 09:49
Jasmien Leboy
Archeologen aan het werk op de site in Beringen
Foto: Radio 2
Op de oude site van het college in Beringen hebben archeologen sporen uit de middeleeuwen gevonden. Er loopt een archeologisch onderzoek op die plaats. Het eerste deel van het onderzoek is intussen achter de rug.

"We hebben palen, kuilen en dumpkuilen gevonden", zegt archeologe Gabriella Kaszas. "We hebben ook een waterput ontdekt in de tuinzone en aan de straatkant hebben we een gracht blootgelegd. In de kuilen lagen ook scherven, metalen voorwerpen, pollen en tanden van koeien. Die voorwerpen zullen nog verder onderzocht worden. Zeker weten we al dat er hier verschillende tuintjes waren, zowel binnen als buiten de stadswallen."

Romeinse resten?

"Er zijn ook enkele Romeinse elementen gevonden", gaat Kaszas verder, "maar het is nog niet zeker of die afkomstig zijn van deze plek of dat ze door water en erosie zijn afgedreven naar hier. Maar onze vondsten gaan later zeker kunnen bijdragen aan een beter zicht op de geschiedenis van Beringen."

Drie locaties

Uit het vooronderzoek bleek dat er drie plaatsen op de site waren waar er misschien archeologische vondsten konden gedaan worden. De sporen en gevonden objecten van het deel waar de parking was, moeten nu verder onderzocht en gedateerd worden. Die resultaten worden in het najaar verwacht.

De zone ter hoogte van de apotheek zal later onderzocht worden op resten van de voormalige kloosterhoeve "Het Herenhof". Op de binnenplaats van het college zoeken de archeologen nog naar sporen van de bouw van het college. 

Goudschat

Een nieuwe goudschat is er nog niet gevonden. "Die zullen we hier zeker niet vinden. De Kelten begroeven hun goud nooit in hun nederzetting, maar altijd in veel lager gelegen gebieden. Daarom werd in Beringen de Keltische goudschat ook een eind buiten het centrum gevonden", lacht Kaszas. 

 

Een hand heeft een archeologische vondst vast

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!