Minder conservengroenten door droogte

donderdag 12 juli 2018 - 12:34
De aanhoudende droogte heeft ook grote gevolgen voor de bedrijven die groenten in blik of bokalen maken, zoals Greenyard in Bree. De opbrengst van de erwten en tuinbonen ligt honderden kilo's per hectare lager dan normaal.

"Van de tuinbonen die nu bijna volledig geoogst zijn, ligt de opbrengst 10 tot 12% te laag", vertelt Dominiek Stinckens van Greenyard in Bree. "De campagne van de erwten is nog volop bezig. Tot nu toe ligt de opbrengst zo'n 8% lager maar ik verwacht dat de velden die nu nog geoogst moeten worden veel minder zullen opbrengen. En dat we door de droogte zullen uitkomen op 10 tot 12% minder erwten."

Geen voorraad

Een bijkomend probleem is dat het nu al de derde zomer op rij is, dat het weer niet gunstig is. "Daardoor kan de fabriek ook niet terugvallen op een voorraad. Want in 2016 was het te nat, vorig jaar was het eerst droog en daarna wel wat beter. En nu is het weer te droog. Dat heb ik in de dertig jaar dat ik hier werk nooit eerder meegemaakt."

Greenyard heeft in Limburg vooral velden in het Maasland en Haspengouw. Een groot deel daarvan wordt beregend, maar dat is voor de boeren erg duur.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!